Ταυτότητα

Ιστορία    Περιγραφή    Σκοπιμότητα    Πληροφορίες

Ιστορία

Η σύλληψη της ιδέας ευρηματική...

Οι πρωτεργάτες μαζί και πρωτοπόροι... Δύο μηχανικοί από τη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Κάρτας (ιδιοκτησία, υλοποίηση, κατασκευή) και ο Γιώργος Νοταρίδης (μελέτη, σχεδιασμός, υποστήριξη).

Η ιδέα γεννήθηκε όταν ο Γιώργος Κάρτας και ο Δημήτρης Σίσκος, φίλοι και συνάδελφοι μηχανικοί στη Θεσσαλονίκη, επισκέφθηκαν τη Βεγορίτιδα ένα ανοιξιάτικο απόγευμα του 2000 με πρωτοβουλία του Γιώργου, γέννημα-θρέμμα από την Άρνισσα...

Εκείνη την ημέρα μπήκαν στην καρδιά της λίμνη και φθάσαν μέχρι τη θέση "Μπουρίνι"  δίπλα στο παλιό νησάκι της λίμνης, όπου σάστισαν στη θέα της σμαραγδένιας λίμνης... Καθώς απλώθηκαν μπροστά τους τα κρυστάλλινα νερά της λίμνης, μπήκαν στην αίσθηση του ονείρου.

Οραματίστηκαν τη δημιουργία μίας πύλης για γνωριμία με τη λίμνη, για περιηγήσεις στο απέριτο της υδάτινης μαγείας, για απόλαυση της φυσικής ηρεμίας σε ένα χώρο με άμεση επαφή με τα "ανοικτά" της λίμνης, για ορμητήριο ναυταθλητικών δραστηριότητων...

Έτσι γεννήθηκε για πρώτη φορά η ιδέα μίας πλωτής εγκατάστασης, η οποία θα ήταν απόλυτα ενσωματωμένη στο φυσικό περιβάλλον του ευαίσθητου οικοσυστήματος της λίμνης με στόχο να την καταστήσει προσπελάσιμη στον μέσο επισκέπτη.

Ύστερα, ο Δημήτρης έφυγε... Το όραμα όμως έμεινε και ο Γιώργος δεν ξέχασε την ιδέα που θα έδινε στη λίμνη αυτό που έλειπε, που θα συνέβαλλε στη δυναμική ανάπτυξη της φτωχής και ακριτικής Βεγορίτιδας. Ένας οραματιστής και πρωτοπόρος για τον τόπο του που τόλμησε αυτά που λίγοι τολμούν και τα μόνα τα οποία μπορούν να φέρουν νέο αέρα πνοής και ανάπτυξης στους φτωχούς κατοίκους της Βεγορίτιδας εκεί στους πρόποδες του Καϊμάκτσαλαν.

Επί το έργω λοιπόν...

Ξεκίνησε διαλέγοντας έναν νέο συνεργάτη μηχανικό το Γιώργο Νοτάριδη, ικανό για να σχεδιάσουν μαζί κάτι που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Η προσπάθεια ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2003 με την υποβολή φακέλου του έργου για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας.

Πιστοί στις αρχές τους για πλήρη ωριμότητα έργου και τήρηση της νομιμότητας, ξεκίνησε ένας "γολγοθάς" για να υπερνικηθεί η κατεστημένη ελληνική γραφειοκρατία, η οποία εξήντλησε όλα της τα περιθώρια για μία πρωτότυπη επένδυση όπως το πλωτό μας, προκειμένου να προκύψουν οι περισσότερες δυνατές δυσκολίες κατά την υλοποίηση του έργου. Η μάχη σκληρή και συχνά έμοιαζε να χάνεται αν και το δίκιο ήταν με την πλευρά των δημιουργών...

Tώρα πλέον μετά από αγώνα 3 περίπου ετών, το έργο έχει αποκτήσει πλήρη ωριμότητα από άποψης αδειών και νομιμότητας στη λειτουργία του, σε κάθε έναν από τους τομείς εξέτασης της επένδυσης (ιδιοκτησιακό, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση εντός περιοχής NATURA2000, άδεια λειτουργίας, άδειες υγιειονομοκού περιεχομένου κλπ).

Περιγραφή

Η πλωτή βάση αποτελείται από δύο βασικές πλωτές διατάξεις, μία πλωτή εξέδρα εμβαδού 97,20 τμ (διαστάσεων 9 χ 10,8 μέτρων) και μία πλωτή προβλήτα πρόσδεσης σκαφών εμβαδού 54 τμ (3 στοιχεία διαστάσεων 9 χ 2 μέτρων).

 

Η διάταξη απέχει από την ακτή 10 μέτρα και έχει τοποθετηθεί γεφυρίδιο σύνδεσης της προβλήτας με την ακτή, πλάτους 1μ. Επί της πλωτής εξέδρας, έχει κατασκευασθεί οικίσκος από πάνελ τύπου foil διαστάσεων 10,8χ7.5μ. & εμβαδού 81 τ.μ. (Κάτοψη Οικίσκου) εντός του οποίου θα αναψυκτήριο-bar-καφετέρια.

Πρόκειται ασφαλώς για ελαφριά υπερκείμενη κατασκευή με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες στις όψεις και πρόβολο μπροστά για επαφή με τα "ανοικτά" της λιμνης και θέα στους υπέροχους γύρω ορεινούς όγκους του Βόρρα. 

Η πλωτή εξέδρα αποτελείται από στοιχεία ασυνεχούς πλωτού προβλήτα βαρέως τύπου. Κάθε πλωτό στοιχείο έχει μήκος 9 μέτρα και πλάτος 3, 2,4 ή 2 μέτρα.

Είναι κατάλληλου τύπου και προδιαγραφών Ιρλανδικής προελεύσεως, της Bancon Marina Systems .

Σκοπιμότητα

Το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη ειδικά στην τοπική κοινωνία της Βεγορίτιδας καθώς αναμένεται νά εχει σημαντική θετική επίπτωση στους τομείς:

α) Της προώθησης του Δήμου Βεγορίτιδας ως τόπου προορισμού επισκεπτών κατά τους χειμερινούς μήνες και ενίσχυση του ρεύματος αγροτουρισμού με την ανάδειξη και ήπια εκμετάλλευση της άγνωστης στο ευρύ κοινό, λίμνης Βεγορίτιδας ως επιπλέον πόλου έλξης στους ήδη υφισταμένους (χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα, οικισμός Παλαιού Αγ. Αθανασίου, αεροδρόμιο Παναγίτσας).

β) Στρήριξη της ορθής αλιευτικής διαχείρισης της λίμνης Βεγορίτιδας με την διάθεση επιπλέον προβλήτας πρόσδεσης και φύλαξης σκαφών για τους αλιείς της περιοχής, η οποία βρίσκεται ενδιάμεσα των απομακρυσμένων οικισμών της Άρνισσας και του Αγ. Παντελήμονα στους οποίους υπάρχουν μεν προβλήτες που εξυπηρετούν τους αλιείς αλλά σε μεγάλη μεταξύ τους απόσταση (4 χλμ), οπότε αναμένεται ότι η προβλήτα του έργου θα εξυπηρετήσει τους τοπικούς αλιείς ως ενδιάμεσος σταθμός για τη πρόσδεση και φύλαξη των σκαφών τους και τη μεταφόρτωση-μεταπώληση των αλιευμάτων τους.

Πλεόν των ανωτέρω , το έργο χωροθετείται σε μία περιοχή με εξαιρετικό επιστημονικό ενδιαφέρον από γεωλογικής και ιχθυολογικής άποψης και μπορεί να αποτελέσει σταθμό από όπου θα εκτελούνται μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων της λίμνης. Τέλος η άμεση επαφή και εποπτεία του συνόλου της υδάτινης έκτασης της λίμνης τις οποίες έχει το έργο λόγω της θέση του, το καθιστούν δυνητικά σταθμό εκτέλεσης της οποιασδήποτε παρατήτρησης, (πτηνών, παράνομων αλιέων κλπ) τόσο για τη λίμνη όσο και για τους γύρω ορεινούς όγκους του Βόρρα

 Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους:

κ. Νοταρίδη Γεώργιο

τηλ: 2310 429214

        2310 488345

email: gnotarides@hotmail.com

κ. Κάρτα Γεώργιο

τηλ: 2310 433006

        2310 488345

email: gkart@tee.gr

Home Page