Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρας Καϊμάκτσαλαν

(πληροφορίες στην ιστοσελίδα του χιονοδρομικού κέντρου: www.kaimaktsalan.gr)

Ονομασία

Το Χ. Κέντρο πήρε το όνομά του από το τοπωνύμιο του όρους το οποίο το φιλοξενεί. Η λέξη «Καιμάκτσαλαν», σύμφωνα με την ανάλυση του φιλόλογου καθηγητού και επίτιμου Λυκειάρχη κ Ν. Σιδηρόπουλου, έχει τούρκικες ρίζες και σημαίνει κατά λέξη ο κλέφτης του καϊμακιού, του αφρού. Το γιατί δόθηκε αυτή η ονομασία δεν είναι επακριβώς εξακριβωμένο και υπάρχουν αρκετές ερμηνείες που στηρίζονται στα όσα μεταφέρθηκαν προφορικά από γενιά σε γενιά.

Τοποθεσία

Το όρος Καϊμάκατσαλαν ή Βόρας βρίσκεται στα σύνορα με το κράτος της FYROM και η κορυφογραμμή του αποτελεί την όριο γραμμή μεταξύ των δύο κρατών. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε ύψος βουνό της Ελλάδας με υψόμετρο 2.524μ. κορυφή στην οποία βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο. Στην κορυφή του, και επί της γραμμής των συνόρων, υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί μνημείο του 1ου Παγκοσμίου πολέμου, είναι κατασκευασμένο σε ρυθμό καθολικό και υπάρχει στο υπόγειό του κενοτάφιο των θυμάτων που έπεσαν στις μάχες που διεξήχθησαν στις πλαγιές του. Το μεγαλύτερο μέρος του έχει προταθεί να συμπεριληφθεί στις περιοχές Natura 2000.
Στους πρόποδες του όρους βρίσκεται η λίμνη Βεγορίτιδα, από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος σε έκταση και βάθος, που απλώνεται στα γεωγραφικά όρια τριών νομών Πέλλας - Φλώρινας - Κοζάνης και προστατεύεται από τη συνθήκη Ramshar.
Η θέα από το βουνό είναι καταπληκτική αφού μπορεί κανείς με γυμνό μάτι να παρατηρήσει μέχρι τον Θερμαϊκό κόλπο, την κορυφή του Ολύμπου και φυσικά το απέναντι χιονοδρομικό κέντρο των τριών- πέντε Πηγαδιών της Νάουσας. Όταν η νέφωση είναι χαμηλή έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε αεροπλάνο και βλέπεις από κάτω σου το λευκό πάπλωμα που σχηματίζουν τα σύννεφα.
To Κέντρο αρχίζει από τα 2.050μ όπου υπάρχει το κεντρικό καταφύγιο, χώροι στάθμευσης, σχολές σκι, πίστες αρχαρίων, καταστήματα ενοικιάσεων, εκδοτήρια και ο πρώτος αναβατήρας και καταλήγει στα 2.480μ όπου βρίσκεται ο σταθμός άφιξης του υψηλότερου αναβατήρα της Ελλάδος.

 

Το χιονοδρομικό

Αυτό το χιονοδρομικό κέντρο αποτελεί ίσως την μόνη σοβαρή αναπτυξιακή δραστηριότητα που έλαβε χώρα στην περιοχή του φτωχού Δήμου Βεγορίτιδας και που έχει δόσει μία προοπτική οικονομικής και ευρύτερης προόδου στους κατοίκους. Απέχει 22 km από την Άρνισσα, 45 km από την Έδεσσα και 140 Km περίπου από τη Θεσσαλονίκη. Είναι από τα πιο οργανωμένα στην Ελλάδα καθώς οι εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου - ένα συγκρότημα 1300m2 με 14 πίστες μήκους περίπου 12 km  και 6 lift - είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν  κάθε ανάγκη διαμονής, διατροφής και αναψυχής των χιλιάδων επισκεπτών με: ξενοδοχείο - εστιατόριο - καφετέρια - fast-food - bar - καταστήματα ενοικίασης και πώλησης ειδών ski - κατάστημα πώλησης τοπικών παραδοσιακών προιόντων - γραφείο τουριστικών πληροφοριών - ιατρείο.  To χιόνι διαρκεί από το Νοέμβριο μέχρι και τον Μαϊο, περίοδος που είναι από τις μεγαλύτερες για χιονοδρομικό κέντρο. Οι οδικές προσβάσεις στο χιονοδρομικό κέντρο διέρχονται μέσα από το Δήμο, γεγονός που έχει όδηγήσει σε μία ραγδαία αύξηση του χειμερινού τουρισμού στο Δήμο τα τελευταία χρόνια.

Home Page