Ψάρεμα

Η εγκατάσταση έχει δυνατότητα φιλοξενίας δραστηριοτήτων ερασιτεχνικής αλιείας στη λίμνη σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα. Το αναψυκτήριο «Βεγορίτιδα Εν πλω» προσφέρει μοναδική απόλαυση στους αλιείς, οι οποίοι μπορούν να απολαύσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα σε έναν οργανωμένο χώρο, με καφέ-ποτό ή κρύο πιάτο στη θέση Μπουρίνι στο παλιό νησάκι της λίμνης Βεγορίτιδας. Διατίθενται επίσης σύνεργα ψαρέματος (καλάμι-δολώματα), αναπαυτικά καθίσματα και ψησταριά για το ψήσιμο των ψαριών.

 

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ

gribadi.JPGΚυπρίνος ή Γριβάδι (Cyprinus carpio). Είναι ψάρι αρκετά ανθεκτικό και ζει συνήθως σε λασπώδη πυθμένα. Πρόκειται για αργοκίνητο ψάρι του βυθού που μετακινείται κυρίως τη νύχτα. Είναι φυτοφάγο είδος και τρέφεται με σπόρους φυτών αλλά και με νύμφες εντόμων.

goulianos.JPGΓουλιανός (Silurus glanis). Το πλέον μεγαλόσωμο ψάρι του γλυκού νερού της Ευρώπης αλλά και της λίμνης μας. Είναι επίμηκες, χωρίς λέπια, με πρασινωπή ή μαύρη ράχη και ανοιχτόχρωμη κοιλιά. Είναι σχετικά ανθεκτικό είδος και προτιμά περιοχές με λασπώδη πυθμένα. Την ημέρα παραμένει μέσα στη λάσπη ή κάτω από πέτρες, ενώ τη νύχτα κινείται προς αβαθή σημεία αναζητώντας την τροφή του.

koregonos.JPGΚορήγονος (Coregonus lavaretus). Είναι ψάρια της οικογένειας των σολομονίδων και βρίσκονται συχνά στις λίμνες της Ευρώπης, Ασίας, Αμερικής. Στη χώρα μας συναντάμε το είδος του γαλάζιου κορεγόνου που είναι διασταύρωση διαφόρων κορέγονων. 

tourna.JPGΤούρνα (Esox lucius). Η τούρνα είναι από τα πιο φημισμένα αρπακτικά ψάρια των ευρωπαϊκών χωρών. Έχει μεγάλο στόμα και ισχυρά δόντια, χαρακτηριστικά των σαρκοφάγων ψαριών. Είναι μακρόστενο ψάρι με μήκος 30-50 εκατοστά συνήθως και βάρος που μπορεί να φθάσει και τα 10 κιλά.  

tsironi1.bmpΤσιρόνι (Chalcalburnus belvica). Ψάρι της οικογένειας των κυπρινιδών αρκετά κοινό στα λίγο βαθιά νερά, όχι τρεχούμενα και πάντως λίγο ταραγμένα, προτιμότερα με πλούσια βλάστηση. Μπορεί να ζήσει σε πολύ κρύα νερά, αρκεί να μην είναι μολυσμένα. Το μέγεθος του δεν υπερβαίνει τα 15-20 εκατοστά και το βάρος του τα 0,3  kg.

periki1.JPGΠερκί ή Πρικί (Perca fluviatilis). Το σώμα του καλύπτεται από 5-9 κάθετες λωρίδες σκούρου χρώματος, στη ραχιαία περιοχή είναι γκριζοπράσινο, ενώ στις πλευρές ασημένιο και άσπρο στην κοιλιακή περιοχή. Χαρακτηριστικό του επίσης είναι το διπλό ραχιαίο πτερύγιο. Το μέσο μήκος του δεν ξεπερνά τα 25 εκατοστά και το βάρος του το1kgr.

petalouda1.JPGΠεταλούδα (Carassius auratus gibelio). Ζει στα γλυκά νερά, στάσιμα ή μη και κυρίως σε περιοχές με πυκνή υδρόβια βλάστηση και λασπώδη πυθμένα. Είναι πολύ ανθεκτικό ψάρι και μπορεί να επιβιώσει σε νερά με πολύ χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης διαλυμένου οξυγόνου.

karabida.JPGΚαραβίδα (Αstacus astacus- Οικ. Astacidae). Η καραβίδα ανήκει στα καρκινοειδή και έχει παρόμοιες συνθήκες διαβίωσης με το καβούρι. Εκτρέφεται ευρέως για την εκλεκτή ποιότητα της σάρκας της. Οι καραβίδες, όταν μεγαλώνουν, αποβάλλουν το όστρακό τους και συνθέτουν ένα νέο. Όταν απειλούνται κολυμπούν προς τα πίσω με μεγάλη ταχύτητα ενώ προχωρούν προς τα  εμπρός όταν αναζητούν  τροφή.

 

 

Home Page