Περαία

Στο νομό Πέλλης, στους πρόποδες του Βόρρα στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας βρίσκεται το χωριό Περαία. Είναι ένα μικρό χωριό με λίγους κατοίκους (περίπου 500) σε υψόμετρο περίπου +650μ. με καταπληκτική θέα στη λίμνη.

 

Συνήθως τουρισμό έχει το χειμώνα και συγκεκριμένα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και τα Σαββατοκύριακα. Οι τουρίστες οι οποίοι την επισκέπτονται είναι από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, και έρχονται είτε για σκι στο βουνό είτε για να θαυμάσουν τις ομορφιές της περιοχής. Το χωριό φημίζεται για τη λαογραφική του ταβέρνα, η οποία σερβίρει στους πελάτες του παράξενες μερίδες, όπως στρουθοκαμήλους, κροκόδειλους, φίδια εξωτικά κ.α. και για το ξενοδοχείο με την καταπληκτική θέα της λίμνης.

 

Οι κάτοικοι του χωριού, είναι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία από τη Προύσα. Ασχολούνται με τη γεωργία και καλλιεργούν διάφορες δενδρώδεις και υπέδαφες καλλιέργειες.

 

Η νυχτερινή ζωή είναι σχεδόν ανύπαρκτη, όσοι θέλουν να διασκεδάσουν, καταφεύγουν στις γειτονικές πόλεις ή χωριά.

 

Κάθε χρόνο ο σύλλογος του χωριού διοργανώνει δύο μεγάλες γιορτές:

 

Η μια διοργανώνεται την άνοιξη στη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, όπου γιορτάζει το ξωκλήσι με το ομώνυμο όνομα. Στη γιορτή αυτή έρχονται επισκέπτες από πολλές περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα από την Μακεδονία. Οι επισκέπτες σερβίρονται δωρεάν με ρεβυθάδα και άφθονο κρασί, ενώ έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους  παραδοσιακούς χορούς της περιοχής, και να προσκυνήσουν τον ιερό βράχο.

Η άλλη γιορτή διοργανώνεται το καλοκαίρι προς τιμήν των προσφύγων μικρασιατών. Η γιορτή γίνεται συνήθως στα μέσα του Ιούλη και διαρκεί δυο βράδια. Το πρώτο βράδυ οι επισκέπτες απολαμβάνουν το χορευτικό του χωριού και των γύρω χωριών και στη συνέχεια η βραδιά παραδίνεται στους θεατές. Τη δεύτερη βραδιά  οι θεατές παρακολουθούν μία καταπληκτική μουσική βραδιά στην οποία παίρνουν μέρος η χορωδία της περιοχής και μία θεατρική παράσταση.

 

Home Page