Σημεία Ενδιαφέροντος-Οδοιπορικό

Σημαντικά και ενδιαφέροντα τα περί της λίμνης αξιοθέατα τα οποία και θα αποτελέσουν σημεία εστίασης του προγράμματος οικοξεναγήσεων-οικοπεριηγήσεων που θα εκτελείται με βάση την πλωτή εγκατάσταση:

1) Οικισμός Άρνισσας: Ιστορικός παραλίμνιος οικισμός, σημερινή πρωτεύουσα του Δήμου Βεγορίτιδας, η ιστορία της Άρνισσας ξεκινάει από τη νεότερη και μέση εποχή του χαλκού (1500-1400 π.Χ.), οπότε και εμφανίζεται στους χάρτες των ιστοριογράφων. Στην Άρνισσα αναφέρεται και ο αρχαίος ιστορικός Θουκυδίδης, το 424 π.Χ., ως Μακεδονική πόλη. Το όνομά της έχει αλλάξει από Άρνισσα σε Όστροβο και ξανά σε Άρνισσα το 1926. Ο οικισμός επεκτάθηκε στη σημερινή του θέση και μορφή μετά την υποχώρηση των υδάτων της λίμνης και την αποκάλυψη μεγάλων εκτάσεων.

2) Διαμορφωμένος Χώρος (Πλαζ) Λουομένων στη Λίμνη: Πρόσφατα διαμορφωμένος παραλιακός χώρος μήκους περίπου 50μ. και πλάτους 20μ. με ομπρέλες. Γνωριμία με τον ελκυστικό χώρο και εξοικείωση με την ιδέα του μπάνιου στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης προκειμένου να γίνει ελκυστικότερη η λίμνη και να ενισχυθεί η πρόθεση επισκεψιμότητάς της.

3) Θέση Δρένοβο: Ερείπια τείχους φρουρίου Ρωμαιοκρατίας και επιτύμβιων μαρμάρινων βωμών της περιόδου. Ιστορική αναδρομή για τον οικισμό της Άρνισσας από τα Αρχαία χρόνια με έμφαση στις αναφορές του αρχαίου ιστορικού Θουκυδίδη και του ρόλου της ως Μακεδονική πόλη.

4) Νησάκι: Υπολείμματα αρχαίου οικισμού Ρωμαιοκρατίας σε προέκταση των αναφερομένων στο προηγούμενο σημείο της θέσης «Δρένοβο».

5) Τζαμί & Οθωμανικά λουτρά: Η ιστορία του επιβλητικού τζαμιού της Άρνισσας, χτισμένου από τους Οθωμανούς το 1388μ.Χ. και του πέτρινου κτιρίου των Οθωμανικών λουτρών.

6) Υπολείμματα Χάραξης Αρχαίας Εγνατίας Οδού: Παρατήρηση και περιγραφή υπολειμμάτων καταστρώματος Αρχαίας Εγνατίας και ενός μιλαρίου με ιστορική αναφορά στην αρχαία Εγνατία Οδό.

7) Οικισμός Αγ. Παντελεήμονα: Επίσκεψη στον παραλίμνιο οικισμό του Αγ. Παντελεήμονα και γνωριμία με τις παραδοσιακές δραστηριότητες της τοπικής αλιευτικής κοινότητας.

8) Εκκλησάκι Αγ. Θεοδώρων: Επίσκεψη στο ιστορικό θαυματουργό εκκλησάκι του οικισμού της Περαίας.

9) Οικισμός Περαίας: Παραλίμνιος προσφυγικός οικισμός στην περιοχή της Βεγορίτιδας με πληθώρα ξενώνων και μικρή αλιευτική κοινότητα.

10) Σπηλιές Καρστικών Σχηματισμών: Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του προγράμματος περιήγησης, το θρυλικό «τρυποπέρασμα» μία σειρά καρστικών σχηματισμών κατά μήκος της ακτογραμμής της λίμνης, βόρεια της Περαίας καταλήγουν στη θέση Μπουρίνι και είναι συνδεδεμένοι με πολλούς θρύλους, μύθους και δοξασίες της περιοχής.

Στον παρακάτω χάρτη σημειώνονται τα παραπάνω παραλίμνια σημεία ενδιαφέροντος.

Home Page