Υπηρεσίες

 Οικοπεριηγήσεις-Οικοξεναγήσεις   Αναψυκτήριο   Προβλήτα Πρόσδεσης Σκαφών

Οι παρακάτω παρεχόμενες υπηρεσίες θα παρέχονται είτε απ' ευθείας από το πλωτό είτε από άλλο φορέα υπό την εποπτεία του πλωτού και με βάση τα παρακάτω περιγραφόμενα χαρακτηριστικά.

Δεσμευτικό στοιχείο για τα ακριβή χαρακτηριστικά των παρακάτω παρεχομένων υπηρεσιών θα είναι οι περιβαλλοντικοί όροι που θα εκδοθούν για το πλωτό, στους οποίους θα καθορίζεται το μέγεθος και ο τρόπος λειτουργίας της εγκατάστασης.

 

Οικοπεριηγήσεις-Οικοξεναγήσεις (&μετάβαση-επιστροφή από και προς το πλωτό)

Η βασικότερη υπηρεσία που θα παρέχεται είναι η μετακίνηση των επισκεπτών από και προς την πλωτή βάση με πλωτά μέσα (βάρκες) εώς την προβλήτα της Άρνισσας και ενδεχομένως προς τις προβλήτες και άλλων οικισμών όπως αυτός του Αγ. Παντελεήμονα.

Πέραν αυτού, υπό την εποπτεία της πλωτής βάσης θα εκτελείται πρόγραμμα οικοπεριηγήσεων-οικοξεναγήσεων με πλωτά μέσα (βάρκες) σε σημεία ενδιαφέροντος μέσα στη λίμνη. Το πρόγραμμα για τις οικοπεριηγήσεις στη λίμνη θα περιλαμβάνει τα σημεία ενδιαφέροντος του πρακάτω Χάρτη και θα εκτελείται με πλωτό μέσο 6 (εώς 8) ατόμων από σημείο σε σημείο κατά τη σειρά αρίθμησης που παρουσιάζεται στον παρακάτω Χάρτη. Η οικοξενάγηση θα ξεκινάει από την πλωτή βάση (εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες) και θα ακολουθεί το παρακάτω πρόγραμμα:

1) Οικισμός Άρνισσας (Χρόνος μετάβασης 5’ – Χρόνος Παραμονής 5’): Tο όνομά της είναι προϊστορικό και ομόρριζο με το όνομα της πόλης Αρνης, στη λίμνη της Kωπαΐδας. Oι επιδρομείς του Σαμουήλ την ονόμαζαν Όστροβο (10-11ος αιων. μ.X.), που σημαίνει νησί. H στάθμη της λίμνης έφτανε ως τις γραμμές του τρένου, γεγονός που σημαίνει πως τα σπίτια της Αρνισσας και το επιβλητικό τζαμί από την εποχή της τουρκοκρατίας (1388 μ.Χ.), κυριολεκτικά βρέχονταν από τα νερά της λίμνης. Κατά τα αρχαία χρόνια, οπότε και η λίμνη δεν είχε τη σημερινή της έκταση, οι Μακεδόνες βασιλείς διατηρούσαν εκτροφεία αλόγων στη λεκάνη της λίμνης. Tην περίοδο της Bυζαντινής Aυτοκρατορίας, η Άρνισσα βρισκόταν επί της παλαιάς Eγνατίας οδού και αναφέρεται από ιστορικούς της εποχής ως σημαντικός σταθμός και αξιόλογο φρούριο. Eρείπια από μεγάλα κτίρια και μνημεία εκείνης της περιόδου, αλλά και της Pωμαιοκρατίας σώζονται έξω από την Άρνισσα.  Mέσα στην Αρνισσα ο επισκέπτης συναντά την εκκλησία της Aγίας Tριάδας, χτισμένη το 1865 με αξιόλογες εικόνες, καθώς και το μεταβυζαντινό ναό της Kοιμήσεως της Θεοτόκου (18ος αιώνας) με τοιχογραφίες και αγιογραφημένο τέμπλο. Γύρω από την κωμόπολη υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες εκτάσεις και βοσκότοποι. Kύρια ασχολία των κατοίκων της είναι η γεωργία.

2) Διαμορφωμένος Χώρος (Πλαζ) Λουομένων στη Λίμνη (Χρόνος Μετάβασης 3’ – Χρόνος Παραμονής 3’): Πρόσφατα διαμορφωμένος παραλιακός χώρος μήκους περίπου 50μ. και πλάτους 20μ. με ομπρέλες. Γνωριμία με τον ελκυστικό χώρο και εξοικείωση με την ιδέα του μπάνιου στα κρυστάλλινα νερά της λίμνης προκειμένου να γίνει ελκυστικότερη η λίμνη και να ενισχυθεί η πρόθεση επισκεψιμότητάς της.

3) Θέση Δρένοβο (Χρόνος Μετάβασης 3’ – Χρόνος Παραμονής 10’): Ερείπια τείχους φρουρίου Ρωμαιοκρατίας και επιτύμβιων μαρμάρινων βωμών της περιόδου. Ιστορική αναδρομή για τον οικισμό της Άρνισσας από τα Αρχαία χρόνια με έμφαση στις αναφορές του αρχαίου ιστορικού Θουκυδίδη και του ρόλου της ως Μακεδονική πόλη.

4) Νησάκι (Χρόνος Μετάβασης 2’ – Χρόνος Παραμονής 5’): Υπολείμματα αρχαίου οικισμού Ρωμαιοκρατίας σε προέκταση των αναφερομένων στο προηγούμενο σημείο της θέσης «Δρένοβο».

5) Τζαμί & Οθωμανικά λουτρά (Χρόνος Μετάβασης 3’ – Χρόνος Παραμονής 5’): Η ιστορία του επιβλητικού τζαμιού της Άρνισσας, χτισμένου από τους Οθωμανούς το 1388μ.Χ. και του πέτρινου κτιρίου των Οθωμανικών λουτρών.

6) Υπολείμματα Χάραξης Αρχαίας Εγνατίας Οδού (Χρόνος Μετάβασης 5’ – Χρόνος Παραμονής 5’): Παρατήρηση και περιγραφή πιθανών υπολειμμάτων καταστρώματος Αρχαίας Εγνατίας και υπόδειξη θέσεως μιλαρίου με ιστορική αναφορά στην αρχαία Εγνατία Οδό.

7) Οικισμός Αγ. Παντελεήμονα (Χρόνος Μετάβασης 20’ – Χρόνος Παραμονής 10’): Επίσκεψη στον παραλίμνιο οικισμό του Αγ. Παντελεήμονα και γνωριμία με τις παραδοσιακές δραστηριότητες της τοπικής αλιευτικής κοινότητας.

8) Εκκλησάκι Αγ. Θεοδώρων (Χρόνος Μετάβασης 10’ – Χρόνος Παραμονής 5’): Επίσκεψη στο ιστορικό θαυματουργό εκκλησάκι του οικισμού της Περαίας.

9) Οικισμός Περαίας (Χρόνος Μετάβασης 3’ – Χρόνος Παραμονής 5’): Παραλίμνιος προσφυγικός οικισμός στην περιοχή της Βεγορίτιδας με πληθώρα ξενώνων και μικρή αλιευτική κοινότητα.

10) Σπηλιές Καρστικών Σχηματισμών (Χρόνος Μετάβασης 3’ – Χρόνος Παραμονής 10’): Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του προγράμματος περιήγησης, το θρυλικό «τρυποπέρασμα» μία σειρά καρστικών σχηματισμών κατά μήκος της ακτογραμμής της λίμνης, βόρεια της Περαίας καταλήγουν στη θέση Μπουρίνι και είναι συνδεδεμένοι με πολλούς θρύλους, μύθους και δοξασίες της περιοχής.

Το πρόγραμμα έχει συνολική διάρκεια 120 λεπτά (2 ώρες) και η διαδρομή έχει συνολικό μήκος περίπου 12 χλμ. (ή 6,5 ναυτικά μίλια).

Το κόστος παρακολούθησης του παραπάνω προγράμματος εκτιμάται στα 5 ευρώ κατ' άτομο ενώ το κόστος μετάβασης - επιστροφής με πλωτό μέσο από και προς τον προβλήτα της Άρνισσας εκτιμάται στο 1 Ευρώ κατ' άτομο.

Αναψυκτήριο

         Εντός του οικίσκου εμβαδού 81μ2 επί της πλωτής εξέδρας, λειτουργεί καφέ-μπαρ δυναμικότητας περίπου 50 τραπεζοκαθισμάτων με ξεχωριστούς χώρους WC ανδρών-γυναικών, κουζίνα πλήρως εξοπλισμένη και βοηθητικό χώρο-αποθήκη. Θα παρέχονται τα συνηθιστέρα αφεψήματα και ροφήματα του εμπορίου (τσάι-καφέ-αναψυκτικά-χυμοί) και ποτά. Δε θα σερβίρονται τρόφιμα κανενός είδους, παρά μόνον ροφήματα, αναψυκτικά και αφεψίματα.

        Στον πρόβολο του αναψυκτηρίου θα εγκατασταθούν δύο τηλεσκόπια για την παρατήρηση της λίμνης, των γύρω ορεινών όγκων και της σπάνιας πανίδας, χλωρίδας και των πτηνών που περιλαμβάνονται στο οικοσύστημα της Βεγορίτιδας.

Προβλήτα Πρόσδεσης Σκαφών

        Στην εγκατάσταση περιλαμβάνεται και πλωτή προβλήτα με δυνατότητα πρόσδεσης σκαφών (10-15 σκάφη κατά μέγιστο) στην εγκατάσταση με όλες τις απαιτούμενες υποδομές για τον ανεφοδιασμό των σκαφών με ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. Αρχικά η υπηρεσία αυτή θα παρέχεται δωρεάν προκειμένου να δοθεί ένα κίνητρο για δημιουργία δραστηριότητων υδάτινης αναψυχής με σκάφη κλπ. Προς το παρόν η λίμνη είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό και δεν υπάρχει ρεύμα φίλων υδάτινων δραστηριοτήτων στη λίμνη. Η εγκατάσταση φιλοδοξεί να δώσει δίοδο στους κατοίκους της περιοχής και των γύρω αστικών κέντρων για ενασχόληση με το υδάτινο στοιχείο παρέχοντάς τους ένα κίνητρο για την χρήση (ή και αγορά) και τον ελιμενισμό σκάφους. Η δυνατότητα πρόσδεσης σκαφών αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα τους αλιείς της περιοχής για την πρόσδεση των σκαφών τους ιδαίτερα σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών αλλά και λόγω του απομακρυσμένου των προβλητών της Άρνισσας, της Περαίας και του Αγ. Παντελήμονα. Εξ' αιτίας του χαρακτηριστικού του αυτού, το έργο εντάχθηκε και στην ορθή αλιευτική διαχείριση της λίμνης Βεγορίτιδας.

       Πλέον δε των ανωτέρω, το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλή χρησιμότητα κυρίως για εκτέλεση επιστημονικών μετρήσεων από Υπηρεσίες του Δημοσίου και άλλα ιδρύματα εκπαιδευτικά ή μη καθώς και να αποτελέσει χώρο για την ενοικίαση μελλοντικά σκαφών για περιηγήσεις στη λίμνη.

Home Page